Het had wat voeten in de aarde ...

De stapel formulieren was ingevuld, diploma's en cijferlijsten bijgevoegd en zo ging half mei de envelop voor aanmelding bij de beroepsvereniging (FAGT) op de post. Ondertussen zijn we 5 maanden verder…..

Wat gebeurde er in tussen tijd:

Door aanscherping van de eisen van zorgverzekeraars was het nodig om afgelopen jaar opnieuw de studieboeken in te duiken voor een opleiding hbo medische basiskennis. Met dit diploma eenmaal in huis kon de aanmelding van start.

Het aanmeldpakket gaat op de post, en stilletjes hoop ik dat ik de vergoedingen door de zorgverzekeraars voor de zomer rond heb. Maar niets is minder waar, er komt nogal wat bij kijken. De toelatingscommissie, het bestuur, de visitatiecommissie en een aantal aan te vragen codes.

Het wordt zomer. Er breekt een periode van wachten aan, voor zowel mij als mijn cliënten. Dat de vergoeding er komt is wel duidelijk, maar de zomervakantie komt ertussen.

Eenmaal terug van vakantie komt ook het verlossende telefoontje: De toelatingscommissie en het bestuur zijn akkoord met mijn inschrijving. Een afvaardiging van de visitatiecommissie komt binnenkort de praktijkruimte nog beoordelen.

Die beoordeling viel positief uit. Ik wacht nu op de laatste declaratie codes, zodat ik mijn facturen in orde kan maken. En natuurlijk wacht ik met smart op het officiële FAGT bordje voor aan de muur. 

Om als voetreflextherapeut ingeschreven te staan bij de beroepsvereniging heeft heel wat voeten in de aarde gehad. Professioneel gezien kan ik zeggen dat ik er trots op ben hierbij te horen en ik waardeer het bijzonder dat de FAGT kundig te werk gaat, ook al vergt het wat geduld van mijn kant.

Met de extra opleiding en deze erkenning heb ik professioneel gezien weer een mooie stap gemaakt.

Ik ga er vanuit dat mijn cliënten na 1 oktober de eerste declaraties in kunnen dienen. Deze (gedeeltelijke) vergoeding geldt overigens alleen voor het natuurgeneeskundig consult.

Om te kijken of u zelf in aanmerking komt voor (gedeeltelijke) vergoeding is het verstandig om uw eigen polis te raadplegen. De FAGT heeft een contract met de meeste zorgverzekeraars.


Anke Hendriksen-Bosma


* FAGT: Federatie Alternatief Geneeskundig Therapeuten

Thu, 17 September